Környezetvédelem

A világ legfenntarthatóbb városai – Vancouver, Kanada

Bár Vancouver hosszú idők óta előkelő helyet foglal el a világ legélhetőbb városait összehasonlító rangsorokon, lakói mégis kitartóan dolgoznak azon a céljukon, hogy 2020-ra övék legyen „legzöldebb város a világon” cím.

A kanadai város élen jár a legkülönbözőbb alternatív erőforrások használatában, legyen szó vízerőművekről, vagy más megújuló energiaforrásokról.

Fejlett tömegközlekedésüknek, közel 248 mérföldnyi kerékpársávnak, és a telekocsi programoknak köszönhetően itt a legalacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás összehasonlítva a kontinens más nagyvárosaival. Mindezek ellenére 2020-ra további 33 százalékkal szeretnék csökkenteni a kibocsátást, és ehhez a zöld építészeti szabályzatok szigorításával is szeretnének hozzájárulni.

A másik kiemelt terület, ahol Vancouver még bőven tud fejlődni, az elektromos járművek használata. Egyes becslések szerint legfeljebb húsz darab ilyen jellegű autó jár az utcákon, ez a szám pedig meglepően alacsony. Ebben valószínűleg közrejátszott az eddigi korlátozott elérhetőségük is, idén ősszel azonban több új töltőállomást és más beruházásokat is eszközölnek a népszerűsítésére.