Környezetvédelem

Új kukákkal lesz tele Budapest

Március végén indul Budapesten a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.

A projekt mintegy 5,1 milliárd forintból, 85 százalékban európai uniós támogatással valósul meg.

A projekt során több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő kukát kapnak a fővárosi háztartások. A lakosság által gyűjtött szelektív hulladékot hatvan új, környezetbarát, alternatív üzemű kukásautóval szállítják el.

Jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban.

Március végétől a sárga fedelű edényekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni. A lakótelepi, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 000 db 240 literes kukát helyeznek ki az FKF Zrt. közreműködésével, míg a kertvárosi övezetekben 320 000 db 120 literes kukát adnak át – közölte az MTI.

Az uniós előírások és hazai jogszabályok a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentését írják elő. A fővárosi háztartásokban jelenleg évente mintegy 406 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelyből évi 223 ezer tonnát hasznosítani kell. A jelenleg működő gyűjtőszigetes rendszer évi 18 ezer tonnát gyűjt be. Éves szinten az új rendszer 49-50 ezer tonnával növelheti a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel.

Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat a szelektív gyűjtés mellett, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat.

Fotó: fogyasztok.hu