Környezetvédelem

Fukusima: két év után is kilátástalan a túlélők sorsa

2013.03.12. - 10:55  |  Nincs hozzászólás

A Greenpeace a fukusimai katasztrófa második évfordulója alkalmából felhívja a figyelmet, hogy a nukleáris ipar százezreket hagyott magára a katasztrófa következményeivel Japánban. A hiányos szabályozás miatt egy nukleáris katasztrófa esetén bármely atomreaktorral rendelkező országban hasonló helyzet állna elő.

Dr. Kumi Naidoo, a Greenpeace nemzetközi igazgatója:

“Japán-szerte számos település újjáépült és a közösségek visszatértek a tragikus földrengés és cunami által sújtott területekre, hogy újrakezdjék életüket. A Fukusima Daiichi atomerőmű körzetéből kitelepített több mint 160 000 ember azonban nem térhetett és talán soha nem is térhet majd vissza otthonába.”

“A Greenpeace a mai napon azok érdekében szól, akik elvesztették szeretteiket, akiknek az egészsége és biztonsága a radioaktív sugárzás miatt még mindig veszélyben van, és akik a mai napig a családjuk, közösségük összetartásáért küzdenek. Ezek az emberek nem csak otthonukat és eddigi életüket vesztették el, de többségük anyagilag is ellehetetlenült. Nem kaptak megfelelő segítséget az életük újrakezdéséhez, mert a katasztrófáért felelős vállalatok nem állnak helyt az okozott károkért.”

Junichi Sato, a Greenpeace Japán igazgatója:
“A világ atomerőműveinek környékén élő embereket ugyanaz a veszély fenyegeti, mint Fukusima tartomány lakóit. Biztonságukat csak az atomerőművek bezárása garantálja. Ha az erőművek vezetői és a reaktorok beszállítói teljes mértékben felelősségre vonhatóak lennének, akkor baj esetén legalább az új élet kezdetének anyagi feltételeiben bízhatnának. Ez jelenleg sehol a világon nem adott. A megújulók mai fejlettsége lehetővé teszi minden ország számára, hogy kivezesse az atomenergiát és átálljon a megújuló energia alapú, hatékonyabb energiaszolgáltatásra.”

Jan Haverkamp, a Greenpeace atomenergia és energiapolitikai szakértője:
“Az anyagi felelősség vállalására Magyarországon még kevesebb esély van, mint Japánban. Az üzemeltető MVM maximálisan 34,6 milliárd forintig vonható felelősségre, ami a valós károk töredékét fedezi. A beszállítók pedig semmilyen felelősséggel nem tartoznak. Így ha valamilyen hiba vagy tervezési hiányosság miatt egy nagyobb nukleáris baleset történik, a magyarországi és európai áldozatok nem számíthatnak semmilyen kártérítésre.”

A Greenpeace felszólítja a kormányokat, hogy reformálják meg a nukleáris felelősségre vonatkozó szabályozást annak érdekében, hogy az atomerőművek üzemeltetői és beszállítói felelősek legyenek az esetleges balesetekért.

A Greenpeace követeli, hogy minden nemzeti szabályozás egyértelműen rögzítse a nukleáris erőművek üzemeltetőinek és beszállítóinak anyagi felelősségét. Fukusima túlélőinek megalázó, nehéz és menthetetlen helyzete intő példa kell, hogy legyen minden felelős kormány számára.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »