Környezetvédelem

Bhután az ökológiai gazdálkodás útján

Bhután, a Himalájában megbúvó apró királyság már régóta organikus nemzetnek számít. Ők nem elégedtek meg azonban ennyivel, nemrég bejelentették, hogy 2020-ra szeretnének 100%-ig azzá válni.

Ha sikerrel járnak, Bhután lesz az első ország a világon, ahol teljes mértékben ökológiai mezőgazdálkodást folytatnak, kizárólag önálló élelmiszer-termeléssel.

De hogy indultak el ezen az úton? Mivel a mesterséges növényvédő szerek nagyon drágának bizonyultak, a bhutáni gazdák fokozatosan abbahagyták a használatát, és áttértek a biogazdálkodásra. Ezzel csökkentek a műtrágya káros hatásai, és a termesztett gyümölcsök és zöldségek tápértéke is megnövekedett. Ezzel párhuzamosan kutatásokat folytatnak olyan technikák után, amelyek a talaj minőségét javítva növelik a növények méretét.

A teljes mértékben organikus termelésre való átállás egyrészt élelmiszer-biztonságot nyújt az országnak, másrészt a szomszédos országokba való megnövekedett exporttal a GDP-t is növelik. Bhután tehát egyértelműen a követendő úton van, reméljük sikerül elérni a kitűzött céljukat.

 

Forrás: http://www.greenpacks.org