Környezetvédelem

Tartós emelkedés a tömegközlekedésben

Akár 250 ezer forintnak megfelelő összeget is lehet havonta megtakarítani, ha az autós tömegközlekedési eszközre vált. Ez nem magyarországi adat, hanem amerikai.

Az USA-ban – bár a módszere nem ismeretes – rendre mérik a tömegközlekedéssel utazók, pontosabban az utazások számát mindenütt és minden közlekedési eszközön, és a tavalyi évről felvett adat szerint ez 10,5 milliárd körül alakult, 1957. óta a legmagasabb adat. A növekedés 2011-hez képest meghaladta a 150 milliót.

Az illetékes szövetség állítja, hogy gyakorlatilag egy folyamatosan, bár lassan növekvő tendencia figyelhető meg, melynek alakulását természetesen részben az újabb tömegközlekedési vonalak létrehozása, de – például a múlt évben – a gazdasági konjunktúra is nagyban alakítja. Befolyásolja még az üzemanyagár változása is.

Hatása van a közlekedők tudatosságának kedvező alakulása, részben a környezethez, részben anyagi lehetőségeik felbecsüléséhez való viszonyukban – olvasható a cleantechnica.com portálon. Bármilyen tömegközlekedési eszközről is van szó, 2012-ben az utazások száma növekedett. Dacára annak, hogy például a Sandy hurrikán tombolása 74 millió utazást tett lehetetlenné.

A villamosokon, földalattikon és elővárosi vonalakon történő utazások száma nőtt a legjobban, több nagyváros térségében kétszámjegyű növekedést produkálva. A buszos utazásnál csak átlag egy százalékos volt országosan a javulás.

Az amerikaiak egyre inkább válogatni akarnak a közlekedési lehetőségekben. Texasi felmérés szerint a tömegközlekedés összességében 865 millió órányi időt és több mint 1 milliárd liternyi üzemanyagot takarított meg a lakosságnak tavaly.