Környezetvédelem

Fák környezeti haszonelemzője Amerikában

A városi fák környezeti hasznát „pénzesítették” amerikai kutatók.

Az ország erdészeti szolgálatának egy kalkulációs rendszert sikerült megalkotni, amely egyebek között megállapíthatta: New Yorkban az ott található 876 ezer fa (a város hivatalosan számolt területének több mint 20 százalékát fedik) évente 11,2 millió dolláros energiaköltségtől kíméli meg a metropolist.

Számítások szerint az a légszennyezést csökkentő hatás, amit gyakorolnak a környezetre közel évi 1 millió dollárt (az i-Tree kutatók szerint még 2010-es árakon számolva 836 ezer dollárt) ér, széndioxidból 386 ezer dollárnyit nyelnek el.

Ennél azonban sokkal nagyobb dollárértéket jelentene, ha azt a fatömeget – mai árakon – pótolni kellene, nem utolsó sorban azért is, mert például a számításokhoz figyelembe vett széndioxid-piaci ár azóta változott – hívja fel a figyelmet a kutatási eredményekről beszámoló fastcoexist.com portál.

Minden esetre a fák méretét, fajtáját, az egészségi állapotát tükröző lombozati állapotát is figyelembe tudják venni, mely adatokat többek között az időjárással kapcsolatos változásokkal, a légszennyezettség mértékével is kombinálnak. Az értékbecslő rendszer tehát különböző országok adataira adaptálható, el is készítették már adaptációját Kanadára és Ausztráliára. Más országokkal is tárgyalnak a városi fák hasznának pontos értékmegállapításáról.