Környezetvédelem

Áttérni a rovarfogyasztásra?

Többségünk már a gondolatától is irtózik annak, hogy rovarokat fogyasszon, az pedig, hogy mindennapi étkezési szokásaink részét képezze, egyenesen elképzelhetetlen. Mégis egyre több tudós, szakértő állítja azt, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz.

Az óriási felkavarodást okozó lóhúsbotrányt követően nagyobb kérdésköröket is feszegetni kezdtek a témában jártas szakértők. Az ügy ma már jóval túlmutat az eredeti kirobbantó indokon, globális élelmezési és élelmiszerellátási problémakörök vették át a helyét. Nem új keletű információ, hogy a növekvő népesség miatt a mezőgazdasági termelékenységet közel 70%-al kellene fokozni, ha tartani szeretnénk jelenlegi étkezési szokásainkat.

Földünk erőforrásai azonban már most is kimerülőfélben vannak, így ez természetesen beláthatatlan következményekkel járna. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy nem kellene-e inkább az étkezési szokásainkon változtatni, és az óriási víz- és egyéb energiaigényű állattenyésztést környezetkímélőbb alternatívákkal helyettesíteni.

Itt merül fel a rovarfogyasztás tárgyköre, mely bármilyen meglepő, a világ országainak közel 80%-ban teljesen elfogadott, sőt kedvelt étkezési forma. Az európai és észak-amerikai kultúrától mégis rendkívül távol áll a húsfogyasztásnak ez a módja, noha a szakértők minden szempontból kedvezőbbnek tartják a hagyományos marha-, sertés-, vagy akár csirkefogyasztásnál. Kevesebb káros kibocsátás, több hasznosítható protein, nagyobb választék, csak hogy néhányat említsünk a rovarfogyasztás mellett felhozott indokok közül.

Természetesen érthető, ha az emberek többsége elsőre idegenkedéssel fogadja az újfajta megközelítést, azonban az interneten számos gondolatébresztő videó és cikk érhető el a kérdéssel kapcsolatban, meglepő és meggyőző számokkal alátámasztva a tőlünk még idegen megközelítést.

Forrás: http://www.guardian.co.uk