Környezetvédelem

Sokkoló a fényszennyezettség Hong Kongban

Hongkongban a legsúlyosabb a fényszennyezettség a világon - derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott jelentésből.

A Hongkongi Egyetem által készített tanulmány szerint a felhőkarcolóiról és kivilágított épületeiről is híres nagyváros egyes részeiben az éjszakai fényei a nemzetközi normaként számon tartottnál 1200-szor is erősebbek, komoly veszélyt jelentve az emberi egészségre és az állatvilágra is.

A három éven át elvégzett adatfelvétel alapján a belvárosi területek átlagosan 300-600-szoros többletértéket mutatnak, de még a külvárosi részek is 30-40-szer erősebben “ragyognak” a normálisnál.

A jelentést készítők vezetője, Jason Pun Csun-sing a South China Morning Post hongkongi napilapnak nyilatkozva “sokkolónak” nevezte az adatokat, és úgy fogalmazott, hogy a világon sehol máshol nem találni nagyobb mértékű fényszennyezést, mint Kína különleges igazgatású területén. A kutató összehasonlításképp megjegyezte, hogy az európai nagyvárosokban – így Madridban vagy Firenzében – rendre a normális szint 100-szorosa alatt marad a szennyezés mértéke.

A fényszennyezés zavarja a szervezet biológiai óráját, kihat az agyra és a test hormonális működésére – jegyzik meg a kérdéssel kapcsolatban az orvosok. Emellett az állatvilágot is befolyásolja, egyes fajokat ugyanis megzavarhatja a tájékozódásban.

A helyzet kezelését nehezíti, hogy Hongkongban jelenleg nincsenek a kültéri világításra vonatkozó jogszabályok, míg ezt más világvárosokban központilag szabályozzák, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan megbüntetik.

Forrás: http://mti.hu