Környezetvédelem

Gyerekjátékok környezeti hatása

Nem is gondolnánk, hogy a gyerekjátékok előállítása során milyen nagy mértékben használnak fel káros anyagokat, illetve a későbbiekben milyen nem várt egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban.

Könnyű eltévedni a játékok tengerében, hogy mi a jó és mi a rossz, különösen ha gyermekeinknek adott ajándékokról van szó. Mégis fontos utánajárni a játékokban található káros anyagoknak, ugyanis sok közülük számos mérgező vegyszert tartalmaz.

Szerencsére az elmúlt években történtek előrelépések a szabályozások területén, több törvényt is elfogadtak az összetevőkre vonatkozóan.
Egy 2008-ban elfogadott termékbiztonsági intézkedés megtiltotta az ólom használatát és korlátozta a hormonháztartásra káros hatást gyakorló ftalátokat is.

Új megoldás a biológiai úton lebomló játékok, amelyek az évtizedekig tartós hagyományos műanyagokkal szemben pár hónap alatt lebomlanak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért fizetnénk a gyorsan eltűnő játékokért, azonban saját és gyermekeink érdekében is érdemes elgondolkozni a fontossági sorrenden.

Forrás: http://www.greenpacks.org