Környezetvédelem

Szmogot elhessentő fal egy kórház előtt

Visszaveri a szmog támadását – körülbelül ezzel lehet elsősorban jellemezni azt az építészeti megoldást, amit Mexikóváros egyik kórházánál alkalmaznak.

Két módon is védelmez a különös szerkezetű fal: az egyik védelmet tégláinak anyaga, a másik védelmet a téglafal hálószerű kiképzése ad.

A téglákat titániumdioxidot tartalmazó festékkel vonták be. Ez a fehér festék a szmogban lévő vegyi részecskékkel érintkezve nitrogégoxidot (NOx) termel, azaz a festék a szennyezett levegőt különböző, és egyenként már nem jelentékeny mennyiségű vegyi alkotórészekre bontja, s bár ezek között fellelhető a széndioxid is, de a szennyeződésből nem kevés sóként, illetve vízként csapódik le.

A másik eredetisége a falnak különleges hálószerkezete, amiről a róla beszámoló fastcoexist.com portál azt írja, hogy afféle kristályos szerkezetével egyrészt szétszórja az UV sugarakat, de a formájából fakadóan a szelet is lefékezi, turbulenciát teremt és ezzel jobban szétteríti a levegőben lévő szennyeződést is. Ezáltal a hálót alkotó különleges bevonatú téglák – melyeknek a Prosilve370e nevet adták – nagyobb felületen tudják ártalmatlanítani a levegőben lévő szennyező részecskéket.