Környezetvédelem

Repülőutak és a globális felmelegedés

Jelen cikkünkben elsősorban a repülőgépes utakra szeretnénk kitérni, melyek különösen negatív hatással vannak Földünk állapotára. Noha meglepően kis számnak tűnik, a népességnek alig 5%-a ült valaha egyáltalán repülőgépen. Számukra ez általában nem döntés kérdése, hanem puszta tény, mivel egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Ellenben a maradék 5%-ból jócskán kerülnek ki olyanok, akik egyfajta jogként tekintenek az utazásra, ráadásul gyakran pont magukat környezetvédőknek tartók utaznak ily módon jóval többet, összehasonlítva „nem környezetvédő társaikkal”.

A számok azonban kijózanítóak. Németországban kiszámolták,hogy ha 2050-re szeretnénk visszafordítani a globális felmelegedés szintjét az ipari forradalom előttire, akkor az átlagemberek kibocsátása nem haladhatja meg a 2.3 tonna szén-dioxid kibocsátást évente. Nos, egy Seattle- New York távolságú út pont ennyit állít elő, és ezt nem lehet „kiváltani” azzal, hogy egyébként kerékpárral járunk a munkahelyünkre.

Összefoglalva, minden tettünk következményeire figyelemmel kell lennünk, mert nem működik az a módszer, hogy ma tettem valamit a környezetemért, ezért nekem most „jár” cserébe valami kevésbé környezetbarát. Érdemes átgondolni, valóban szükséges-e utaznunk és ha igen, muszáj-e repülőgéppel tennünk azt.