Környezetvédelem

Vélhetően újabb tartályból szivárgott szennyezett víz Fukusimában

Vélhetően újabb tartályból szivárgott sugárszennyezett víz a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben - közölte kedden a létesítmény üzemeltető TEPCO energiavállalat, amely arról is beszámolt, hogy a helyszínen nincs elég víztároló-kapacitása a helyzet romlásának esetére.

A cég a tartály vízszintjének csökkenése miatt feltételezi, hogy szivárgás történt. Az erőmű hét földalatti tartályából ez már a harmadik, amelyiknél néhány napon belül hasonló jelenséget gyanítanak. A múlt héten egy másik, 120 tonna radioaktív vizet kieresztő tankból kezdték átszivattyúzni a vizet a további szennyezés elkerülése érdekében.

A vállalat szóvivője kedden közölte, hogy a TEPCO a két tartály vizét a többi öt tankba tervezi átfolyatni. Hozzátette, hogy további szivárgások esetén nem lenne elegendő víztároló-kapacitás a radioaktív folyadék helyszíni tárolására.

A nagy mennyiségű sugárszennyezett vizet korábban az erőmű magolvadást elszenvedett 1-es és 3-as reaktorainak hűtésére használták fel, azóta a folyadék ideiglenes tárolókban áll a létesítmény közelében, a tengertől 800 méterre. Habár a radioaktív céziumot már kivonták a vízből, az továbbra is tartalmaz más szennyező anyagokat.

Az elmúlt hetekben ez már a második komolyabb üzemzavar a leszerelés alatt álló erőműben, amely 2011 márciusában Csernobil óta a legsúlyosabb atomkatasztrófa helyszíne volt. A létesítményben március közepén 29 órán át szünetelt az áramszolgáltatás, egy patkány által okozott rövidzárlat miatt leállt az erőmű elhasznált fűtőelemeit tároló medencéinek hűtőrendszere. Ezt pár nappal ezelőtt egy újabb rövidebb áramszünet követte.

Szuga Josihide kormányszóvivő közölte: a “rendkívül sajnálatos” sorozatos incidensek miatt a kabinet arra utasította a TEPCO-t, hogy alaposan vizsgálja meg, miként kezelhető a mostani helyzet.

Forrás: http://mti.hu