Környezetvédelem

Légszennyezés: A néma gyilkos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tanulmánya szerint jóval kevesebb halálesetet okoz ma fertőző betegség és alultápláltság a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest, viszont az is kiderült, hogy a légszennyezettség sokkal veszélyesebb, mint azt gondoltuk.

Egy 2010-es statisztika már megállapította, hogy közel 3.5 millió ember halálát okozza beltéri és 3.3 millióét kültéri légszennyezés. (Természetesen a két hatást nem lehet különválasztani, így a teljes adat kisebb, mint a kettő összege) A számok mindenesetre jelentős növekedést mutatnak, a légszennyezés mára több ember életét követeli, mint az AIDS és malária együttvéve.

A jó hír az, hogy a levegő megtisztításának módszerei már ismertek, sok nyugati nagyvárosban értek el velük sikereket, a szakértelmet már „csak” alkalmazni kell. A rossz hír viszont az, hogy a légszennyezés általában a szegényebb, fejlődő országokat érinti, ahol kevés forrás áll rendelkezésükre a probléma megoldásához. Ezért is elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés és az, hogy minél többen legyünk tisztában a légszennyezés veszélyeivel.

Forrás: http://www.thelancet.com