Környezetvédelem

Erdő-Natura pályázatok: Élni kell a lehetőséggel

Májusban várhatók az első kifizetések a tavalyi erdő-Natura pályázatok alapján, az idei kérelmeket pedig május 15-ig lehet beadni – tudatja a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) tudatja az érintett magánerdő-gazdálkodókkal, hogy az erdő-Natura uniós társ finanszírozott vidékfejlesztési jogcím notifikációs eljárása sikerrel lezárult, ezzel az utolsó akadály is elhárult a tavaly benyújtott kérelmek alapján történő kifizetések elől. Így a részben, vagy egészben támogatható 2012. évi kérelmek kifizetései 2013. májusának első felében várhatók.

Az elmúlt évben – a szűkre szabott idő ellenére – az érintett erdőgazdálkodók 2193 kérelmet nyújtottak be, közel 3,5 milliárd forint értékben, ami becslések szerint mintegy 110 ezer hektár magánerdős Natura-területet, az összes ilyen terület több mint 50 %-át érinti.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura-2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 41/2012.(IV.27.) VM rendelet alapján a magánterületen található Natura-erdők gazdálkodói egyszerűen igénybe vehető, területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatásban részesülhetnek felmerülő költségeik és jövedelemkiesésük ellentételezése céljából.

A rendelet értelmében a támogatás igénybevételére minden olyan naturás magánerdő-gazdálkodó jogosult, aki rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és a jóváhagyó, vagy részben jóváhagyó határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül részt vesz a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett kötelező képzésen.

A támogatás területalapon, egyszerű módon, az egységes kérelmekkel együtt, vagyis minden év május 15-ig igényelhető. A támogatás mértéke az adott Natura erdőterület faállománya korától és fafajától függően mintegy 11-67 ezer Ft/ha/év (40-230 EUR/ha/év) között változik.

A MEGOSZ honlapján (www.megosz.org) az egyes Natura területek beazonosításához és az igények bejelentéséhez szükséges információkat, tennivalókat közzéteszi és folyamatosan tájékoztatást ad az érdeklődőknek az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.
A magyarországi erdők 43 %-át kitevő magánerdők jelentős hányadát, mintegy 200 ezer hektárt jelöltek ki annak idején a Natura-2000 hálózatba és még több mint 6 milliárd forint áll rendelkezésre ezek támogatására a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.