Környezetvédelem

Tony Hawk Etiópiában járt: szívás a koszos ivóvíz cipelése

A gördeszkázás nagykövete és megtestesítője elutazott Afrikába az egyik segélyszervezettel, hogy személyesen élje át azt, amikor valaki napi szinten küzd az ivóvízért, ami még csak nem is tiszta. Az amerikai sportolót megdöbbentette, min mennek keresztül a helyi asszonyok, akik vállukon cipelik a nehéz műanyagkannákat.

Hawk a charity:water jótékonysági szervezettel látogatott el az Etiópia északi részén található Tigray régióba, hogy promotálja a tiszta ivóvíz fontosságát. A deszkás tegnap érkezett meg Afrikába, ahol a szabad ég alatt sátoroznak, és betekintést nyernek a helyi lakosok mindennapjaiba.

Az egyik kép alá, melyet az Instagramon osztott meg, a következőt írta: „Az etióp lányok minden nap 1-1 órát sétálnak oda és vissza, közben pedig 18 kilós kannákat cipelnek, hogy magukkal vigyék a koszos vizet a túlélés érdekében. A charity:water azzal segít a falvaikon, hogy hozzáférhető forrásokat alakít ki, melyből tiszta vizet nyernek.”

Egy másik fotóhoz pedig a következőt mellékelte: „Lenyűgözőek az etióp gyerekek. Azt énekelték, amikor megérkeztünk, hogy a ’víz jelenti az életet’.”

Természetesen ő maga is kipróbálta a vízhordást, de nem járt sikerrel: „Mi is cipeltünk kannákat a szennyezett forrástól a faluig, hogy átéljük, mit csinálnak az asszonyok minden nap. Megpróbáltam feltenni a vállamra, de kifolyt. Közülünk csak egy páran jutottak fel a csúcsra. Összefoglalva: ez igazi szívás, és a charity:water meg fogja változtatni az életüket.”