Környezetvédelem

Növények napja Szegeden: 250 ezer növényfaj él a Földön

2013.05.17. - 17:03  |  Nincs hozzászólás

Az idén már második alkalommal szervezik meg szombaton a Növények napját, amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény, többek között a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai és Ökológia Tanszéke is csatlakozott. Az SZTE Közép fasori Biológiai épületében délelőtt 10-től délután 4 óráig kísérletekkel, bemutatókkal és előadásokkal várják a téma iránt érdeklődőket.

250 ezer növényfaj él a Földön
A növények a napfény energiáját cukorrá alakítják és ennek köszönhetően az élő anyag, a biomassza elsődleges előállítói a Földön. Ennek a jelentőségét mi sem jelzi jobban, minthogy az állatvilág és az emberiség táplálékát – közvetlenül vagy közvetve –a növények biztosítják. A bolygónkon élő növényfajok számát jelenleg mintegy 250 ezerre becsülik.

A növényeket érintő témákban több érdekes előadás is elhangzik majd: szó lesz többek között a géntechnológiáról, az Alföld jellegzetes növényközösségeiről, valamint a növényi fájdalomcsillapítóról, azaz a szalicilsavról. A gyermekeket kincsvadászattal egybekötött kalandtúrával várják. A Gabonakutató Kecskés-telepi Kalászos Nemesítő Állomásán és Tenyészkertjében pedig a búzabemutatót tartanak.

Az Európai Növénytudományi Szervezet azért hívta életre a Növények napját, hogy világszerte minél több ember rádöbbenjen a növényeknek a természetben és a mindennapi életben betöltött alapvető szerepére, szembesüljön a növénytudomány fontosságával a fenntartható mezőgazdaság, a kertészet és erdőgazdálkodás, a biztonságos és egészséges táplálkozás, valamint a növényalapú ipari tevékenységek – papír-, fa-, vegyipar, energiatermelés, gyógyszergyártás – megalapozásában. Ezen túl a program a figyelem középpontjába állítja a növényeknek a környezetmegőrzésben játszott fontos szerepét is.

A kezdeményezéshez 39 ország csatlakozott. Több mint 600 intézmény – tudományos intézet, egyetem, botanikus kert, múzeum, valamint növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó és cég – szervez ezen a napon olyan különféle családi, szakmai eseményt amely szorosan kapcsolódnak a növényekhez akár a kutatáson, mezőgazdasági termelésen, természet- és környezetvédelmen, oktatáson vagy művészeten keresztül.

A nagyközönség képviselői előtt megnyílik számos laboratórium, botanikus kert, üvegház, múzeum, kiállítás kapuja. Az érdeklődőknek módjuk nyílik arra, hogy találkozzanak a növénytudományok művelőivel, a növények termesztőivel és ismerőivel akikkel megvitathatják a növények és a növényekkel kapcsolatos kutatások szépségét, jelentőségét.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »