Környezetvédelem

Sok millió darabban mérhető szemét az óceánok partján

Az óceánok vizének, partjának tisztaságát zászlajára tűző csoport mérleget vont a tavalyi évről és szerintük az összeszedett hulladék és szemét darabszámra jóval meghaladta a tíz milliót.

A fastcoexist.com portál számolt be az Ocean Conservancy-nek, ennek a közel félmillió önkéntest számláló szervezetnek 2012. évi munkájáról. Több mint 11 millió darab szemetet gyűjtöttek össze a partokról, elsősorban a Csendes óceán mentén tevékenykedve. Ez a szemétmennyiség szétterítve beborítana mintegy kilenc Magyarország nagyságú területet.

Mint a szervezet illetékese közölte: 27 éve foglalkoznak szemétgyűjtéssel a partokon, de a tavalyinál több hulladékot, elhagyott használati tárgyat eddig talán ha egyszer szedtek össze.

Máskülönben a „hagyományos” szemét uralkodik a fürdőhelyeken: 2,2 cigarettacsikk, több mint 1,1 millió cukorkás, csokis csomagoló papír, ugyancsak 1-1 millió darabot meghaladó italospohár, plasztikpalack, nejlonszatyor, majdnem ennyi különböző kupak, 700 ezer egyszer használatosnak nevezett tányér, alátét, evőeszköz, majdnem ennyi szívószál. Ezen kívül jóval több mint félmillió üvegpalack, 340 ezer italos, ételes fémdoboz és 300 ezer papírtasak maradt ott a parton, részben a vízben.

Még azt is megszámolták, hogy több mint négyezer gyertyacsonkot is hagytak az emberek a partokon, valamint százszámra fogkefét, fürdőmatracot.