Környezetvédelem

Globális felmelegedés: a mi felelősségünk

Végre eldőlni látszik az a szkeptikusok és tudósok közötti vita, mely a globális felmelegedés okait és felelőseit keresi.

Egy új tanulmány során John F. Cook és munkatársai számszerűsítve is kimondták azt, amit már régóta tudunk: a globális felmelegedést az ember okozza. Ehhez tudományos folyóiratok tanulmányait és más munkákat használták fel, melynek eredménye szerint a szakértők 97.2%-a szintén egyetért ezzel az állásponttal. De miért is fontos ez?

Még mindig nap, mint nap meg kell küzdeni a közvélemény, a média és politikusok szkeptikus álláspontjával, így viszont a tudományos vita eldőlni látszik. John Cook, a vezető szerző egy hasonlattal támasztotta alá ennek jelentőségét: „Ez fontos lépés, mert ha az emberek megértik és elfogadják, hogy a tudósok egyetértenek a globális felmelegedés kérdésében, akkor nagyobb valószínűséggel támogatják majd a politikai lépéseket. Például, ha az orvosok 97%-a azt mondaná, hogy biztosan a dohányzás okozta a rákomat, akkor ez cselekvésre ösztönözne, leszoknék a dohányzásról és mindent megtennék a gyógyulásért.”

Ezt az analógiát itt is lehet használni, vagyis ha végre elfogadjuk, hogy mi okoztuk a problémát, elkezdhetjük megtenni a kifelé vezető lépéseket.

Forrás: http://www.treehugger.com/