Környezetvédelem

Hurrikánok és újjáépítés

Az erősödő viharok és tornádók jelenléte rövid- és hosszú távú kérdéseket egyaránt felvet, az előrelátó fenntartható építészet szerepe pedig megkérdőjelezhetetlen.

Legutóbb a 2012-es Sandy hurrikánt követően merült fel a kérdés, hogy vajon milyen mértékben lehet a vihart az éghajlatváltozásnak tulajdonítani. Köztudott, hogy számos szélsőséges időjárásbeli esemény köthető a felmelegedéshez, a tornádókról viszont még nem született egyöntetű döntés.

Andrew Revkin amerikai, témában jártas író kért fel számos klímakutatót, hogy osszák meg gondolataikat az említett témáról. Megjegyezte továbbá, hogy bár hosszú távon fontos a klímaváltozás és tornádók kapcsolatának kiderítése, de jelenleg a legfontosabb kérdés olyan otthonok tervezése, melyek segítik a katasztrófák mérséklését, illetve kivédését.

Számos építész dolgozik azon, hogy olyan épületeket tervezzenek, amik minimális kárral élik túl a viharokat, mások pedig az újjáépítést segítő átmeneti megoldásokat tanulmányozzák. Egyik ilyen gyakran alkalmazott módszer a már sokat említett konténer-ház, mely az újrahasznosítással további értéket ad az építkezésekhez.

Forrás: http://www.treehugger.com/