Környezetvédelem

A tíz legveszélyeztetettebb nagymacska

A változó időjárási- és természeti viszonyok, szűkülő élettér és orvvadászat egyre több fajt sodor a kihalás szélére; mi elsőként a világ tíz legveszélyeztetettebb nagymacskáját gyűjtöttük össze.

A ragadozók családjába tartozó macskák szinte a világ minden részén megtalálhatóak; tigris, oroszlán, jaguár, ocelot, puma, leopárd, hiúz és házimacska csak néhány a számos faj közül. Változatos külsejükkel, kecses testfelépítésükkel és titokzatosságukkal nagy népszerűségnek örvendenek sajnos az orvvadászok körében is, így több faj is a kihalás szélére került.

Az Amúr leopárdból mindössze harminc példány maradt fenn, a közismertebb Szibériai tigrisből pedig jóval több él állatkertben, mint a vadonban. A listán további tigris- és leopárdalfajok is találhatóak, előbbiből a Szumátrai tigris és Dél-Kínai tigris, utóbbiból az Anatóliai leopárd, az Észak-Afrikai leopárd, és az Arábiai leopárd van kiemelt veszélyben. Emellett az Ázsiai gepárd, a Keleti puma és a Floridai puma képezi még a szomorú lista részét.

Forrás: http://www.liveanimalslist.com