Környezetvédelem

Önellátó szennyvíztisztítót tesztel Bécs

2013.05.30. - 13:07  |  Nincs hozzászólás

A bécsi központi szennyvíztisztító területén egy olyan kísérleti berendezés kezdte meg működését, amelynek segítségével energiából önellátóvá válhat a telep. Jelenleg a város teljes energiafogyasztásának egy százalékát fordítják szennyvíztisztításra.

Másodpercenként hatezer liternyi szennyvíz zúdul az osztrák főváros központi szennyvíztisztítója, az Ebswien medencéibe, ahonnan kétlépcsős biológiai tisztítást követően, 20 óra múlva jut vissza a Duna-csatornába. Az óriási mennyiségű szennyvíz semlegesítéséhez évente mintegy 60 gigawattórányi energiára van szükség, ami Bécs teljes energiafogyasztásának egy százaléka.

A telepen most egy kísérleti berendezés kezdte meg működését, amelynek segítségével két éven át vizsgálják a bécsi szennyvíziszap rothasztásának pontos paramétereit és feltételeit, hogy optimalizálni tudják a szennyvíziszapból előállítható biogáz mennyiségét és minőségét. A metánban gazdag biogáz elégetésével a tervek szerint ugyanis évente 78 gigawattórányi hőt és elektromos áramot tudnak majd előállítani, ami teljes egészében fedezi a telep energiaszükségletét.

A szennyvíziszap-kezelés optimalizálása a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien munkatársainak fejlesztésén alapul: már a szennyvíz tisztítása során ügyelnek arra, hogy a hátramaradó szennyvíziszap lehetőleg sok energiát tartalmazzon. Ennek érdekében a szokásosnál sokkal több vizet vonnak el az iszapból a rothasztás megkezdése előtt, és 8 százalékos szárazanyag-tartalomra sűrítik. Így nemcsak kisebb rothasztó tornyokra van szükség, de kevesebb vizet is kell – feleslegesen – felmelegíteni a gáztermelődés beindításához.

A kísérleti szakaszt követően várhatóan 2015-ben kezdődhet meg a hat rothasztótorony, az iszap-puffertartály és a két gáztartály építése, ami folyamatos működés mellett hat évet és mintegy 100 millió eurót vesz igénybe. A bécsi szennyvíztisztító telep így 2020-ra válhat energiából önellátóvá.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »