Környezetvédelem

Veszélyben az állatkerti elefántok

Az állat endokrinológus és kutató, Kari Morfield több száz fényképet gyűjtött össze elefántokról, míg arra a megállapításra jutott, hogy számos fogságban élő elefánt nem csak „természetesen nagy”, hanem valóban túlsúlyos.

Az elhízás hasonló veszélyekkel jár az állatokra, mint az emberekre, így szívbetegség, ízületi gyulladás és meddőség egyaránt fenyegeti a túlsúlyos példányokat. Morfield szerint azonban sokkal nagyobb problémákkal is jár ez az állapot, mint azt az emberek többsége elsőre gondolná.

„Ha a fogságban tartott populáció nem tud megbírkózni ezzel a problémával, akár kihalás is fenyegetheti őket. Ötven éven belül pedig eltűnhetnek az elefántok az állatkertekből, ha nem történik változás.”

Szerencsére a változás már meg is kezdődött, bár a feladat nem egyszerű. Első nehézség az elefántok testzsír mértékének meghatározása. Kutatása során Morfield felfedezte, hogy az elefántok elsősorban a hátsó felükre híznak, így a fotók alapján létrehozott egy 1-5-ig terjedő skálát a normális testtömeg megállapításához.

A vadon élő elefántok átlagosan a 2-es szinten találhatóak, míg az állatkertekben (főleg az USA-ban) élők közül csak alig néhány példány 2-es, többségük (40 %) az 5-ös kategóriába tartozik. Ez szaporodási nehézségeket is felvet, ugyanis az extra súly meddőséget okozhat, már a 4-es besorolású elefántoknak is csak a fele nemzőképes.

Számos tényező járulhat hozzá a fogságban élő állatok elhízásához. Eleve kisebb mozgásterük van, nincsenek rákényszerítve a vadon élő társaik életéhez hozzátartozó több mérföldes sétákhoz. Másik fő ok a pazar étrend, mely többnyire gyümölcsökből és kiváló minőségű, ugyanakkor kalóriadús szénából áll.

Bár a kutatás sok eleme még nem bizonyított hosszú távon és számos kérdés megválaszolásra vár még, annyi biztos, hogy a fogságban élő állatoknak az emberek határozzák meg az életmódjukat, ezért felelősséggel tartozunk az egészségükért.

Forrás: http://www.treehugger.com