Környezetvédelem

Veszélyben az elefántok

A veszélyeztett fajok védelmére tett erőfeszítések ellenére néhány ismert állatfaj továbbra is a kihalás szélén van, állítják természetvédők.

Nem titok, hogy Afrikában továbbra is nagy mértékben zajlik az elefántcsont-kereskedelem, melyet a kutatók aggódva figyelnek. Egy új tanulmány szerint a Kongó-medencében őshonos erdei elefántok létszámában 62%-os visszaesés volt tapasztalható az elmúlt tíz évben, mindezt az orvvadászat miatt. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha ez a tendencia ilyen mértékebn folytatódik, akkor az afrikai erdei elefántok már nem élik meg a következő generációt.

Bár az összes elefántfaj veszélyben van és jelentős csökkenést mutatott az elmúlt évtizedekben, az erdei elefántokat különösen nagy mértékben sújtja az orvvadászat, elsősorban hosszú, egyenes agyarai miatt. Igen kedveltek a kereskedők körében is, a fegyverek könnyű hozzáférhetősége és a terület gyenge szabályozottsága pedig csak tovább ösztönzi az illegális vadászatot.

Dr. Fiona Maisels, a tanulmány társszerzője BBC-nek adott nyilatkozatában a nemzetközi együttműködést, a korrupció csökkentését, a bűnüldözés javítását, valamint az áruk eladásának és más országokba behozatalának szigorítását emelte ki, mint legfontosabb lépések.

Forrás: http://www.bbc.co.uk