Környezetvédelem

Nincs több állatkísérlet a csimpánzokon!

Úgy tűnik, végre az Egyesült Államokban is fellégezhetnek a csimpánzok, akiken az új rendelet értelmében nem lehet többet állatkísérleteket végrehajtani.

Az elmúlt évtizedekben a csimpánzokat a veszélyeztetett fajok közé sorolták, mely jogi védelmet biztosított nekik a kegyetlenség és rossz bánásmód ellen – legalábbis a vadonban. Az USA-ban fogságban tartott több ezer csimpánz viszont nem részesült ebben a fajta megkülönböztetésben, mely szabad utat engedett a laboratóriumi állatkísérleteknek.

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat azonban nemrég bejelentette, hogy a „veszélyeztetett faj” minősítést kiterjesztik az összes csimpánzra, mely hatékony intézkedés az illegális visszaélések ellen. A javaslat bevezetése után illegálisnak minősül majd a csimpánzok mindennemű károsítása – legyen szó állatkísérletekről vagy orvvadászatról – valamint a szállításuk és értékesítésük is szigorú korlátozások alá fog esni.

Jelenleg az USA az egyetlen fejlett ország, ahol a csimpánzokat laboratóriumi állatnak használhatják, kitéve őket ezzel évekig tartó fájdalmas műveleteknek. A veszélyeztetett fajok listájára való felkerülésükkel minden ilyen jellegű cselekmény illegálisnak fog minősülni, mely reményt ad az állatokkal való humánus bánásmód elterjedésére.

Forrás: http://www.treehugger.com/