Környezetvédelem

Veszélyben az orrszarvúak

Az Afrikában őshonos orrszarvú alfajok közül több is a kihalás szélére került elsősorban az orvvadászat miatt, melynek megfékezéséhez környezetvédők és politikusok igyekeznek együttműködni.

Az afrikai fekete orrszarvúak négy alfaja közül egyet, a nyugat-afrikai fekete orrszarvút már 2011-ben kihaltnak nyilvánítottak a tudósok, a CNN szerint azonban a többi is fenyegetettség alatt áll, melynek megfékezéséhez radikális védelmi intézkedések szükségesek.

A fehér orrszarvúak 1800-ban kerültek először a kihalás szélére, azóta az intézkedések felhívták a lakosság figyelmét a veszélyre, így jelenleg 20.000 példány még életben maradt. Hasonló a helyzet a többi orrszarvú alfajjal, melynek fennmaradásáért jelentős összefogásra van szükség.

A tendencia nem csak az említett fajokra vonatkozik, egyes felmérések szerint az emlősök közel negyedét kipusztulás fenyegeti, akárcsak számos növényfajt, a tengeri élőlényekről nem is beszélve. Különösen aggasztó a kétéltűek riasztó ütemben történő eltűnése, mely a táplálékláncban elfoglalt helyük miatt jelenthet később gondot.

Bár a helyzet nem a legkecsegtetőbb, egyre több példát láthatunk politikai és természetvédelmi együttműködésekre, valamint célzott és hatékony erőfeszítésekre.

Forrás: http://edition.cnn.com/