Környezetvédelem

Macskatámadás érte a veszélyeztetett papagájokat

Míg a természetvédők minden erejüket bevetve dolgoznak a narancshasú fűpapagájok fogságban történő szaporításán, addig egy macska véletlen bejutása nagy károkat okozott a folyamatban.

A narancshasú fűpapagájok a világ egyik legkritikusabban veszélyeztetett madara, melyből mára kevesebb, mint ötven példány él az ausztrál erdőkben. A természetvédők fáradhatatlanul dolgoznak tenyésztői programjukon, hogy növeljék a fogságban tartott állatok példányszámát, munkájukat azonban erőteljesen gátolta a közelmúltban egy macska, melynek sikerült bejutnia a tazmán központba a múlt hónapban.

A tenyésztési területre besurranó állat természetesen nagy ijedtséget okozott a madarak körében, melynek két példány áldozatául is esett. Figyelembe véve a papagájok kis számát, ez a kettő állat is nagy veszteséget jelentett. Egy ideig nem is derült ki, mi okozza a hirtelen bekövetkező haláleseteket, amíg meg nem találták a továbbra is területen tartózkodó macskát, aki kijutni mér nem tudott az egyébként szigorúan őrzött térből.

Tekintettel arra, hogy a madarak akár öt éven belül kipusztulhatnak, a természetvédők nagy komolysággal kezelik a fogságban tartott állatok tenyésztői programját, melynek köszönhetően eddig kétszázzal növelték a papagájok példányszámát. Az eset rávilágított a terület hiányosságaira, melynek szükségszerű még alaposabb védelmet nyújtani, nyilatkozta Brian Wightman környezetvédelmi miniszter.

Forrás: http://www.treehugger.com/