Környezetvédelem

Az állandó erdőirtással magunknak is komoly károkat okozhatunk

A legfrissebb jelentések szerint a bioüzemanyag növényi megoldása nincs kedvező hatással a környezetünkre, ami felvet néhány új kérdést.

A jelentés az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által került napvilágra. A bioüzemanyag önmagában egy hasznos „összetételnek” számít a mai rohanó és kártékony világunkban, de ezek a bizonyos előnyök nagyban függnek a rendelkezésünkre álló növényi forrásainktól.

A Guardian lap felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a jelentés szerint ez a vegyes növényi használat nem kedvez Földünk környezetének. A szerdán közzétett anyagban leírják, hogy az ilyen környezeti bioenergiai előnyök jelentős mértékben eltérnek a növényi forrásoktól, melyek finoman szólva sem végtelenek.

Ha mindez mezőgazdasági hulladékból, vagy hulladékból származik, akkor a bioenergia sokkal hatékonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetében, kezdve az üvegházhatású gázok kibocsátásától, és annak hatásáról az ökoszisztémákra. A növények azonban egyre nagyobb energiafelhasználást mutatnak, köszönhetően az olyan környezeti hatásoknak, mint az erdőirtás.

A javaslatok szerint az ehhez hasonló folyamatokat erősen korlátozniuk kell a vezetőknek, mert máskülönben a források idő előtt el fognak fogyni, mellyel hosszú évek munkáját tehetik tönkre.

Kenneth Ritcher, a bioüzemanyag egyik élen járó vezető „harcosa” elmondta, ez a jelentés egy éles figyelmeztetés a törvényhozók felé, akiknek sürgősen különbséget kell tenniük a bioenergián alapuló lehetőségek között, melyek tényleges hatással vannak az éghajlatváltozásunkra.