Környezetvédelem

Mekkora az IKEA lábnyoma?

Az IKEA bútorok szerte a világon majdnem minden kollégiumi szobában, fiatal otthonban vagy apartmanban megtalálhatóak, éppen ezért is nehéz megfejteni pontosan vajon a világ mekkora erőforrásait használják fel termékeik.

Legutóbbi számítások szerint az IKEA használja fel a világ teljes fakereskedelmének egy teljes százalékát, ami a tavalyi évben mintegy 17.8 millió köbméter fát jelentett. Nehéz ilyenkor nem vegyesen érezni a svéd kereskedőlánccal kapcsolatban, hiszen egyszerre számos pozitívumot és negatívumot is lehet említeni a nevük mellett. Olcsó bútoraikat egyértelműen nem hosszú távra tervezték, a vállalat ennek ellenére sokat tett az elmúlt években azért, hogy az ellátási láncát javítsa és fenntarthatóbb forrásokat használjon.

A vállalat hosszú távú célja valamennyi alapanyagát olyan erdőkből beszerezni, melyeket fenntartható módon kezeltek és takarítottak be. Jelenleg 25%-át tudják ilyen forrásokból biztosítani, de az elkövetkező öt évben szeretnék ezt megkétszerezni. Amellett, hogy felkutatják és kialakítják a fenntartható termelési lehetőségeket, az IKEA számos erdészeti projektben is részt vesz, többek közt a WWF-el együttműködve, melynek célja a vállalat környezeti hatásának javítása.

Tehát, bár az IKEA nagy ökológiai lábnyommal van jelen a világ piacán, a másik oldalon lelkiismeretesen próbálja ezt kompenzálni és erőfeszítéseket tenni a a fenntarthatóbb anyagok és források kialakítására.

Forrás: http://gizmodo.com/