Környezetvédelem

Papírpoharak újrahasznosítása

Sokáig problémába ütközött az eldobható papírpoharak újrahasznosítása, ugyanis műanyagtartalmuk bonyolulttá tette az eljárást. Egy új technológiának köszönhetően úgy tűnik, új megoldást találtak a problémára.

A legtöbb koffeint fogyasztó ember számára egy nagy adag kávé vagy tea elengedhetetlen a reggeli út során. Ritkán gondolkozunk el menet közben a vásárolt italok eldobható poharainak sorsán, hogy vajon hova kerül vagy mennyi anyag volt szükséges az előállításához. Ráadásul mostanáig az eldobható papír kávés poharak többnyire tartalmaztak műanyagot is, mely nehézzé tette az újrahasznosításukat.

Nemrég kifejlesztették azonban Angliában azt a technológiát, mely második életet adhat az eldobott poharaknak. A technológia lehetővé teszi, hogy a felhevített poharakból képződött oldatból kivonják a műanyagot, melyből aztán csomagolóanyagokat tudnak készíteni.

”A pohár hulladék gazdag forrása a kiváló minőségű cellulóz rostoknak, de a műanyag tartalmuk miatt eddig alkalmatlanok voltak az újrahasznosításra. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően jelentős méretű környezeti és hulladékkezelési problémát tudunk megoldani.” Nyilatkozta a fejlesztő cég elnöke, Mark Cropper.

Forrás: http://www.guardian.co.uk