Környezetvédelem

Franciaországé az első hely a közösségi kerékpározásban

Franciaország őrzi világelsőségét a közbringázásban. Nem véletlen, ugyanis már betöltötte hatodik életévét a nagy közösségi bérbicikli-rendszerek őse és legnagyobbika, a Vélib.

A cleantechnica.com portál ebből az alkalomból összefoglalót közölt a közbringázásról, melyből többek között kiderül: manapság másodpercenként ül fel utas a Vélib kerékpárjainak valamelyikére és ma már Párizsban annyira elterjedt a rendszer, hogy egy-egy kerékpárra kevesebb mint 100 párizsi lakos jut.

Ezen a téren a második helyezett is francia város: Lyonban 121 emberre jut már egy közbringa, az európai harmadik Barcelona (270 lakos/közbicikli). A világ harmadik legjelentősebb közbringás városa a kínai Hangcsu.

A Vélibbel eddig összesen 173 millió utat tettek meg, ezek távjainak összessége megfelel a Föld és a Hold közötti távolság 990-szeresének.

A portál megemlíti, hogy a bicikliket 55 százalékban nők veszik igénybe utazásra, és a bérlők között eddig a legidősebb 88 éves volt.

A Vélib a városokat eddig 137 ezer tonna széndioxidtól mentesítette. A franciák mellett leginkább a britek választják közlekedési eszközül, őket követik a hollandok és a németek.

Mint ismeretes, Budapesten jövőre indul a közbringa rendszer, és egyelőre Szeged még közbringás városa Magyarországnak.