Környezetvédelem

Hulladékból építkezni?

New York lakói olyan nagy mennyiségű hulladékot termelnek (mintegy 12.000 tonnát minden nap), hogy ennek kezelésére óriási erőforrásokat kell fordítani. A polgármester, Bloomberg fő céljai között az említett kérdés megoldása már régóta szerepel, ezért számos újrahasznosítási kezdeményezést indítottak el idén.

Egy építész cég, a Terreform viszont egészen újfajta megközelítéssel igyekezne a kritikus mennyiségű hulladéktól megszabadulni, egy olyan ipari eszközzel, mely különböző építményeket készítene a szemétből, ahelyett, hogy hulladéklerakókba helyeznék őket. Az említett vállalat olyan robotokat fejlesztett ki, melyek képesek lennének a szemetet építőelemekké, téglákká tömöríteni, és később teljes épületeket tudnának felhúzni belőlük.

És hogy mennyi szemét lenne szükséges az építkezésekhez? A Terreform számításai szerint a jelenleg lerakókon rendelkezésre álló hulladékok mennyisége hét Manhattan kiterjedésű sziget felépítéséhez lenne elegendő, tehát nem beszélhetünk alapanyaghiányról.

A koncepció mindenképpen elgondolkodtató, sok szempontot kell azonban még figyelembe venni a megvalósíthatóságnál, mielőtt élesben is megvalósítják a terveket.