Környezetvédelem

Hulladékból építkezni?

Hulladékból várost építeni? Elsőre szokatlan gondolatnak tűnhet, pár építész azonban ezt gondolná megoldásként New York növekvő hulladékproblémáira.

New York lakói olyan nagy mennyiségű hulladékot termelnek (mintegy 12.000 tonnát minden nap), hogy ennek kezelésére óriási erőforrásokat kell fordítani. A polgármester, Bloomberg fő céljai között az említett kérdés megoldása már régóta szerepel, ezért számos újrahasznosítási kezdeményezést indítottak el idén.

Egy építész cég, a Terreform viszont egészen újfajta megközelítéssel igyekezne a kritikus mennyiségű hulladéktól megszabadulni, egy olyan ipari eszközzel, mely különböző építményeket készítene a szemétből, ahelyett, hogy hulladéklerakókba helyeznék őket. Az említett vállalat olyan robotokat fejlesztett ki, melyek képesek lennének a szemetet építőelemekké, téglákká tömöríteni, és később teljes épületeket tudnának felhúzni belőlük.

És hogy mennyi szemét lenne szükséges az építkezésekhez? A Terreform számításai szerint a jelenleg lerakókon rendelkezésre álló hulladékok mennyisége hét Manhattan kiterjedésű sziget felépítéséhez lenne elegendő, tehát nem beszélhetünk alapanyaghiányról.

A koncepció mindenképpen elgondolkodtató, sok szempontot kell azonban még figyelembe venni a megvalósíthatóságnál, mielőtt élesben is megvalósítják a terveket.

Forrás: http://www.terreform.org/