Környezetvédelem

Megoldás a szennyvízre

Mérnök tanulók egy csoportja kitartóan dolgozik azon, hogy energiahatékonyan és környezettudatosan oldja meg a kisebb települések szennyvízkezelési és ürítési gondjait.

A diákok eddigi eredményeiknek köszönhetően a közelmúltban kaptak 1.180.000$-os támogatást egy „Újra feltalálni a WC-t” elnevezésű pályázat győzelmének elnyerése után, mely során egy hat méter hosszú konténerben elférő, új típusú rendszert készítettek. Ez segítheti a fejlődő közösségek saját szennyvíz kezelését, a rendszer ugyanis a keletkezett hulladékot energiává és tiszta vízzé tudja alakítani.

A kis méretű rendszer hatékonyan tud kezelni akár 1200 ember által termelt szennyvizet is. A konténerekben a hulladék először egy olyan komplex hőhatásnak és nyomásnak van kitéve, amely együttesen képes sterilizált vízzé, szén-dioxiddá és sóvá alakítani a szennyvizet. A folyamat közben a szerkezet ráadásul hőenergiát is termel, amit aztán vissza lehet vezetni a rendszerbe, mint működtető energiaforrás.

A koncepció tehát igen környezetbarát és energia hatékony, támogatás pedig remélhetőleg lehetővé teszi, hogy minél több közösség szennyvíz kezelését lehessen megoldani.

 

Forrás: http://www.treehugger.com