Környezetvédelem

Mesterséges fotoszintetizáció

A természet intelligens működését nem is olyan könnyű reprodukálni, mint azt elsőre gondolnánk; erre jöttek rá azok a tudósok is, akik a fotoszintetizációt szerették volna mesterségesen megvalósítani.

Százhúsz tudós és mérnök igyekezett kifejleszteni egy olyan eljárást, amellyel a fotoszintetizáción keresztül folyékony üzemanyagot tudnának előállítani azon járművek számára, melyeket nem lehet villamos energiával működtetni. A kutatás célja, hogy környezettudatos módon eleget tudjanak tenni a folyamatosan növekvő, folyékony üzemanyag iránt jelentkező igényeknek.

Hamar kiderült azonban, hogy nem egyszerű kihívást vállaltak magukra a résztvevők, a kezdeti próbálkozások ugyanis a vártnál jóval kisebb hatékonyságú energiatermelést valósítottak csak meg, ráadásul továbbra sem tudták teljes mértékben megfejteni az összetett kémiai folyamat részleteit.

A tudósok azonban nem adják fel, céljuk egy olyan üzemanyag előállítása, amely a benzinével azonos hatásfokú, de a negatív környezeti hatásoktól mentes, vagyis nem bocsát ki üvegházhatású gázokat illetve káros vegyszerektől mentesek. Jelenlegi terveik szerint a prototípust legkésőbb 2015-ig el tudják készíteni, a várható bonyolult lépések és akadályok ellenére is.

Forrás: http://phys.org