Környezetvédelem

Amerika új törekvése: hulladéklerakók újrahasznosítása

Az USA-ban részletes felmérést készítenek, mely hulladéklerakókat milyen megújuló energetikai beruházásra lehetne felhasználni. A hírek szerint az országban összesen 66 ezer ilyen lerakóhely jöhet elvileg számításba.

Texas után már Georgia államban is működik hulladéklerakóra telepített naperőmű-park 7 ezer nappanel felhasználásával. A 35 hektáros területen új fedési technológiát alkalmaztak. Jelentősebb hasonló projektek formálódnak többek között Pennsylvania é Massachusetts államokban.

Számos hulladéklerakó csúfítja a tájat, közülük soknak a területén számottevő növényzet, fák sem nőnek, agrártermelésre a talaj fertőzöttsége miatt alkalmatlan. Nem véletlen, hogy már évekkel ezelőtt felmerült a gondolat hasznosításukra, elsősorban naperőművekhez, de más megújuló forrásokon alapuló energiatermeléshez is szóba kerülnek.

Az Egyesült Államokban a különböző helyi kezdeményezési akciók közben az állam környezetvédelmi ügynöksége felmérésbe kezdett, mely lerakókon lehetne ilyen fejlesztéseket végrehajtani és már ösztönző lépéseket is tesz ennek érdekében, hiszen több tíz ezer ilyen lerakó fekszik az ország területén – derül ki az enn.com energiaügyi portál friss tudósításából.

Ha a (washingtoni) kormányzat teljesíteni akarja azon akciótervét, mely szerint 2020-ban a jelenleginek kétszeresére növelnék a megújulók felhasználásával termelt energiát, akkor a lerakók országos feltérképezése igen jó lépés a terv megvalósítása felé – fogalmazta meg az üggyel foglalkozó egyik illetékes.

Már ismert, hogy a korábban számolt 24 ezer potenciális fejlesztési terület helyett összesen 66 ezer lerakót lehetne megvizsgálni energetikai fejlesztésük céljával. Mi több, ezen lerakóhelyek közül mintegy 10 ezer olyan térségben fekszik, ahol a jelenlegi amerikai felhasználás átlagát nézve 30-szorta többet tudnának a nap energiájából hasznosítani.