Környezetvédelem

A Coca Cola ösztönzi a briteket

A Coca Cola tovább próbálkozik, hogy termékei fogyasztóit az üres PET-palack vagy fémdoboz újrahasznosítására bírja. Most induló nagy-britanniai próbálkozásáról számol be a businessgreen.com portál.

A siker eléréséhez az amerikai óriásvállalat a jutalmazásban bízik: árkedvezményt ad azoknak, akik bizonyíthatóan az italos palackok, dobozok megfelelő reciklálására tettek lépéseket. Az árkedvezmény fél fontnyi értékű, újabb Coca Cola termék vásárlásakor.

A reciklálásra a fogyasztóktól működő újrahasznosítási ötleteket, példákat várnak. Mint a kampányhoz kapcsolódó weboldalon látható, jutalmazottá válik, aki madáritatókat készít házilagosan, vagy növényei öntözéséhez használja fel a műanyag kólás palackokat.

Abban reménykednek, hogy az újrahasznosítási ötletek – a megfelelő premizálással – kedvet csinálnak különböző hasznos dolgok alkotásához, egyúttal tudatosítják az újrahasznosítás gondolatát, azaz ha nem is készítenek különböző tárgyakat a fogyasztók, legalább gyakrabban dobálják azokat a megfelelő gyűjtőkbe.

Merthogy a gyűjtők szorgalma tartaná fenn üzletileg megfelelő szinten a Coca Cola részére is dolgozó (és részben tulajdonolt) recikláló üzemet, az angliai Hemswell-ben.

Az italgyártó óriás egyébként már más eszközökkel is próbálkozik palackjai, dobozai gyűjtésének előmozdítására: nyereményeket ígér azoknak, akik kukájukra felragasztják az „add vissza” matricát (a kólásüveg rajzával) és az akció során a Coca Cola „fotós ellenőrei” ilyen hulladékgyűjtőre bukkannak, de az is nyerhet, aki az üres palackok, dobozok gyűjtésére online jelentkezik és nevét kisorsolják.