Környezetvédelem

Vége a szénerőművek uralmának?

2013.08.16. - 11:25  |  Nincs hozzászólás

Az Európai Beruházási Bank, a világ legnagyobb közösségi pénzintézete a szén- és ligniterőművek finanszírozásának megszüntetése mellett döntött. A WWF értékeli a döntést, de az előirányzott intézkedések megfelelő végrehajtására hívja fel a figyelmet a klímaváltozás megállítása érdekében.

A Világbank múlt heti, történelmi jelentőségű döntését – miszerint csökkenti a szénerőművek finanszírozását – az Európai Beruházási Bank hasonló lépése követte. A WWF szakvéleménye szerint időszerű volt, hogy további pénzintézetek is kövessék ezt a példát, ezzel ösztönözve a megújuló energiaforrások használatára történő világszintű átállást.

„Értékeljük az Európai Beruházási Bank döntését, de ez csak az első lépés a klímaváltozás megállításához. Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen arra, hogy a Föld átlaghőmérséklete a 2 °C fokos növekedés alatt maradjon 2050-ig Európában, az EBB-nek szigorítania kellene szabványait, végül pedig valamennyi pénzügyi támogatását ki kellene vonnia minden fosszilis alapú erőműből.” - hangsúlyozza Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozási Programjának projektvezetője.

A szén a legszennyezőbb fosszilis energiaforrás – szennyezi a helyi környezetet, káros hatással van az egészségre, valamint nagymértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Az Európai Befektetési Bank pedig messze a legnagyobb közösségi bank a világon, amely 12 milliárd Eurót hitelez évente az energia szektorban.
„Itt az idő minden nemzetközi pénzintézet számára, – különös tekintettel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra – hogy kövesse a Világbank és az EBB példáját, és újragondolja hitelezési politikáját.” – teszi hozzá a szakember.

Az Európai Bizottság jelenleg is intenzíven dolgozik a klíma- és energiapolitika 2030-as kereteit meghatározó úgynevezett „Zöld könyvön”.  A WWF véleménye szerint a Bizottságnak az EBB szemléletét követve meg kell határoznia az üvegházhatásra, a megújuló energiaforrásokra és az energiatakarékosságra vonatkozó kötelező célszámokat is, továbbá javaslatot kell tennie egy olyan szabványra, amely jelentősen korlátozza az erőművek kibocsátási teljesítményét az EU-ban.

A WWF továbbá arra is felhívja az EBB figyelmét, hogy fokozatosan csökkentse az általa finanszírozott fosszilis erőművek számára előírt kibocsátási maximumot, így fokozatosan szüntesse meg e technológiák támogatását.
„Arra is szükség van, hogy a nagy bankok mérhető finanszírozási célokat határozzanak meg az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások támogatása érdekében. Ezzel mutatunk helyes utat a befektetők és az ipar számára egyaránt.” – véli Benkő Dániel.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »