Környezetvédelem

Aurora, a Greenpeace óriási jegesmedvéje

Miközben a sarki jég folyamatosan olvad az éghajlatváltozás miatt, a Shell nem szeretne felhagyni tervével, hogy újabb fúrásokat kezdeményezzen az Északi-sarkon. A Greenpeace minden erejével ennek megakadályozásán van, ehhez egyik fő eszköze a nyilvánosság figyelmének felhívása.

Jelenleg Londonban készülnek újabb nagyszabású akcióra, mely során egy hatalmas méretű, Aurora névre keresztelt jegesmedvét készülnek a Shell központja elé elhelyezni. A jegesmedve a sarkvidék pusztulását hivatott szimbolizálni, az olvadó jég miatt ugyanis az állatok kénytelenek egyre nagyobb távolságokat átúszni, ha stabil területen szeretnének vadászni. Sokfelé találnak ezért lesoványodott, megbetegedett esetleg megfulladt állatokat.

Az 5 méter magas és 12 méter hosszú jegesmedve teljes mértékben mobil és újrahasznosított anyagokból, regenerált hajóalkatrészekből készül. Az állkapcsát, fejét és nyakát tagoltra tervezték, így lehetséges a mozgatása is. A bundáján magán fogja viselni annak a több mint három millió embernek a nevét is, akik aláírásukkal az olaj feltárása ellen tiltakoztak. Emellett olyan hangrendszert építenek a szerkezetbe, ami a jég repedését utánozza.

A felvonulásra szeptember 15-én kerül sor, a tervek szerint az óriás medve London számos látványossága előtt is elhalad, mielőtt elfoglalja végső helyét. A rendezvény célja újból felhívni a figyelmet az olajtársaságok környezetpusztító tevékenységeire és a fosszilis energiák iránti függőségünkre, mielőtt túl késő lenne.