Környezetvédelem

Óceánszennyező katasztrófa Hawaiion

Pár napja történt Hawaiion az óriási katasztrófa, mely során 230.000 liter melasz ömlött a vízbe Honolulu közelében, miközben egy konténerszállító hajót töltöttek fel vele.

A helyi Állami Egészségügyi Minisztérium jelenlegi jelentései szerint az okozott kár már most sokkal nagyobb, mint azt eredetileg várták, a búvárok beszámolói alapján ugyanis kialakult egy olyan holt zóna az óceán fenekén, ahol több ezer hal, angolna és rák pusztult el.

A Matson csőtörés három mérföldre Honolulutól következett be, a melasz viszkozitásának és sűrűségének köszönhetően pedig hihetetlen gyorsasággal szivárgott le az óceánfenékre, ahol elzárja a tengeri élőlények túléléséhez szükségéhez oxigént. A katasztrófát vizsgálók máris óriási pusztulással szembesülhetnek, ahogy a partra kisodródott elpusztult állatokat összegyűjtik.

Bár a melasz közvetlenül nem jelent fenyegetést az emberre, mégis azt tanácsolják mindenkinek, maradjanak távol a katasztrófa sújtotta területtől, hogy elkerülhetőek legyenek a további szennyeződések és fertőzések.

Mivel az eset a kikötőben történt, a jóslatok szerint a hullámok még hónapokig a régióban tudják tartani a melaszt, a biológusok szerint pedig még évekig érezhető lehet a folyadék a távolabbi területeken is.

Forrás: http://www.hawaiinewsnow.com/