Környezetvédelem

Üldözik a HFC-t a Tesco és társai

Brit vizsgálat derített fényt arra, hogy a HFC-t kiküszöbölő gyártástechnológiák terén még komoly elmaradások vannak, azzal együtt, hogy a fentnevezett kereskedelmi vállalatok már élen járnak a technológia elterjesztésében. Ám ugyanakkor az is kiderült, hogy ezeknél, miközben nagy területű üzleteikben a berendezések kínálata már megfelelő, a kisebb üzletekről ez még nem mondható el. Van olyan üzletlánc, ahol a HFC-mentes berendezések részaránya a kínálatnak csak egyötöde.

A businessgreen.com portál tudósításából kiderül, hogy egyes kereskedelmi láncok csak 2021-re, sőt még később, 2030-ra tervezik kínálatukat teljesen HFC-mentessé tenni.

A HFC fokozatos kiiktatása a legfejlettebb ipari országok közös törekvése. A Környezetvédelmi Vizsgálatok Nemzetközi Ügynöksége (EIA) szerint a levegő nagyobb mértékű tisztaságának elérése mellett a HFC nélküli berendezések az energiaszükséglet mérséklődését is elősegítik, idővel rászoktatják a lakosságot, hogy elsősorban az ilyen berendezéseket keressék.