Környezetvédelem

A korallzátonyok fele elpusztult

A világ korallzátonyainak közel a fele elpusztult az elmúlt három évtizedben, állítja egy friss felmérés, mely során a világ minden tájáról együttműködő tudósok több mint 50.000 képet tettek közzé a gyönyörű élővilág eltűnéséről.

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és élőhelyük rombolása miatt a korallzátonyoknak világszerte rendkívüli állapottal kell szembenézniük, ezt igyekeztek a tudósok a világ tudomására hozni és nagyobb közfigyelmet szentelni neki.

Bár a számok és adatok elsőre elvontnak és nehezen értelmezhetőnek tűnhetnek azok számára, akik nem ezen a területen dolgoznak, mégis remélik, hogy a felmérés lehetővé teszi egy lakosok és tudósok közötti megoldás létrejöttét, a különlegesen szép és létfontosságú ökoszisztémák megőrzése érdekében.

A kutatás során több ezer felvételt készítettek víz alatti fényképezőkkel, így olyan helyeket is megörökítettek, mint a Nagy-Korallzátony. A rendszert leginkább egy víz alatti Google Maps-el lehetne összehasonlítani, itt a képek megtekintése mellett azonban egyéb letölthető fájlokat és kutatási eredményeket is közzétettek.

 

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/