Környezetvédelem

5000%-al nőtt a rinocéroszok elleni orvvadászat

A vadállatok illegális kereskedelmének újbóli megnövekedése erősen fenyegeti a civil szervezetek és kormányok által eddig elért eredményeket, jelenleg az egyik legsürgetőbb kérdés az orrszarvúk védelme.

A WWF legutóbb közzétett adatai szerint az orrszarvú vadászat 2007 óta 5000%-al nőtt Dél-Afrikában, míg 2013-ban eddig 700 orrszarvút találtak lelőve, levágott szarvakkal. Hasonló tendencia figyelhető meg egész Afrikában és Ázsia egyes részein is.

De vajon mi okozza ezt az újabb hirtelen keresletet az orrszarvak iránt? A WWF elsők között Vietnamot jelölte meg fő katalizátorként, ahol sokan úgy vélik, a rinocérosz szarv szinte a legtöbb betegséget gyógyszere, legyen szó egyszerű másnaposságról, vagy olyan súlyos esetről, mint a rák.

Noha orvosi vizsgálat az állítás valódiságát sehol sem bizonyította – a szarv összetétele ugyanis egyszerű keratin, szerkezetében hasonló az emberi hajhoz és körmökhöz – a rinocéroszok száma mégis aggasztóan csökken. Az egyik alfaját nemrégiben már kihaltnak nyilvánították, és egyes kutatók szerint csak a kereskedelem hitelesítése és a radikális ellenőrzések vezethetnek eredményre.

Amíg nem alakul ki jól működő rendszer ennek megoldására, addig is a helyi lakosok egy része, akár saját élete kockáztatása árán is, folyamatos járőrözéssel igyekszik megvédeni minél több állatot az illegális orvvadászoktól.

 

Forrás: http://www.treehugger.com