Környezetvédelem

Új GM-növény termesztését engedélyezné az Európai Bizottság – a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai ellenére

Sajtóhírek szerint egy új génmódosított növény kaphat köztermesztési engedélyt az Európai Bizottságtól annak ellenére, hogy európai kutatók szerint kockázatot jelent egyes beporzókra, továbbá a biztonságra vonatkozó vizsgálatok is nagymértékben hiányosak.

Az EU-biztosok azt remélik, hogy már a november 6-i találkozón sikerül zöld utat adni a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert GM-kukoricának (továbbiakban: 1507). Ha sikerül engedélyezni, akkor három év után ez lesz az első köztermesztésre engedélyezett génmódosított növény Európában. A Greenpeace az engedélykérelem elutasítására kéri a döntéshozókat.

„Nemcsak azért nem szabad az új génmódosított kukoricának termesztési engedélyt kapnia, mert az európai fogyasztók és a gazdák elutasítják az ilyen növényeket, hanem azért sem, mert az uniós engedélyezési eljárással súlyos gondok vannak, melyeket az Európai Bizottságnak orvosolnia kell, mielőtt bármely GM-növény engedélykérelméről dönt” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

Az 1507 nevű GM kukorica a Bt toxin néven ismert rovarölő szert képes termelni és a glufozinát gyomirtó szerrel szemben is ellenálló. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2011-ben megállapította, hogy a Bt toxin rovarölő szer káros egyes lepkefajokra, és további beporzókra is hatással van, például a méhekre. Az EFSA nem az EU követelményeinek megfelelően vizsgálta az 1507 glufozináttal szembeni ellenálló képességének kockázatát, monitoringvizsgálatát csupán környezetbe bocsátása után javasolja.

A génmódosított növényekre vonatkozó EU-s jogszabályok szerint az EFSA-nak ellenőriznie kell, hogy a glufozinátnak ellenálló GM-növény engedélyezése következtében elterjedő, megváltozott mezőgazdasági módszerek milyen hatással vannak a biológiai sokféleségre. Vizsgálni kell a nem célzott élőlényekre gyakorolt hatásokat, valamint a különböző gyomirtó szerek megnövekedett használatának következményeit is.

Marco Contiero, a Greenpeace EU mezőgazdasági kampányosa szerint: „Meggondolatlan döntés lenne a Bizottság részéről vakon engedélyezni ezt a GM-kukoricát, mellyel a biotechvállalatok érdekeit a közbiztonság elé helyezné. Az EFSA nem vizsgálta megfelelően a GM-kukorica glufozináttal szembeni ellenállóképességének hatásait. A lehetséges károk és a vizsgálatok jelentős hiányosságai miatt az EU biztosainak vissza kell utasítaniuk az engedélykérelmet. A génmódosított növények kereskedelmi kudarca Európában jól mutatja, hogy a fogyasztóknak és a gazdáknak nincs rájuk szükségük.”

2013. szeptember 26-án az Európai Unió Bírósága, követve a Pioneer panaszát, bírálta a Bizottságot az 1507 engedélyezési vagy elutasítási döntésének késése miatt. A bírósági rendelet nem akadályozza meg a Bizottságot abban, hogy újra fontolóra vegye álláspontját és úgy döntsön, hogy nem javasolja a GM-kukorica engedélyezését. Ez a bizottsági javaslat ezután az EU tagállamainak kormányai elé kerül, akik meghozzák majd a végső döntést.

Utoljára 2010-ben engedélyeztek az EU-ban egy Amflora nevű, antibiotikumoknak ellenálló képességet hordozó jelzőgént tartalmazó, génmódosított burgonyát. A növény forgalmazása kereskedelmi kudarcba fulladt, és az engedély birtokosa, a BASF végül úgy döntött, hogy kivonja GM-burgonyáját az európai piacról. Azóta a BASF és a Monsanto az összes GM-növényre vonatkozó köztermesztési engedélyezési igényét visszavonta. Egyetlen kivétel a Monsanto MON810 kukoricája, mely az egyetlen köztermesztésben lévő GM-növény az EU-ban; ám szinte kizárólag csak Spanyolországban és Portugáliában termesztik.