Környezetvédelem

Brazília szélenergiára vált

Brazília gazdasága gyorsan növekszik, ezért várhatóan 50%-os növekedés volna szükséges a villamos-energia kapacitás bővítésében az elkövetkező évtizedben. Jelenleg az ország nagyrészt vízből fedezi a villamos-energia igényét, ez azonban már nem növelhető jelentősen, ezért új energiaforrás felé kell fordulniuk, mely a szélenergia lesz.

Bár az országra korábban nem volt jellemző a szélenergia felhasználás, most erőteljes növekedés várható. Mivel Brazília nagy része alapvetően kedvező, magas és állandó szélsebességgel rendelkezik, ezért az ilyen irányú fejlesztések ideális megoldásul szolgálhatnak a növekvő energiaigényre. Elsődleges cél, hogy 2021-re az ország által felhasznált villamos energia 10%-át szélenergiából nyerjék, ami megfelel Sao Paulo teljes felhasználásának, vagyis 11 millió ember igényének.

„A szél tökéletes kiegészítője a víznek Brazíliában, amikor esik az eső olyankor ugyanis nincs szél, és fordítva: amikor fúj a szél, olyankor nincs eső” nyilatkozta Mathias Becker, a Sao Paulo-i szélenergia vállalat, a Renova Energia elnöke.