Környezetvédelem

Műanyag zacskók elleni uniós állásfoglalás

Van remény a műanyag zacskók használatának további visszaszorítására az Európai Unióban. Az EU bizottsága ugyanis javaslatokat fogadott el ezekre a többnyire csak egy vagy néhány alkalommal használt, de szinte soha le nem bomló nejlonzacskókra.

A végrehajtást az egyes kormányokra bízta.

Eszerint azok dönthetik el, kirónak-e valamilyen költségterhet, vagy százalékos csökkentési előirányzatot határoznak meg, esetleg – bizonyos feltételek mellett – teljesen betiltják a nejlonzacskók használatát.

Az EU környezetvédelmi biztosa, Janez Potocnik szerint a probléma súlyosságát jelzi, hogy évente összesen legalább 8 milliárd műanyag zacskót, szatyrot dobnak szemétbe a tagállamokban, azzal együtt, hogy némely állam már eredményeket ért el ezen környezetromboló (és csúfító) hulladék csökkentésében. Egy-egy uniós polgárnak átlagban évente mintegy kétszáz műanyag zacskó kerül a kezébe. Egyes országokban azonban – például Lengyelországban, Szlovákiában – ennél ennek jóval több, mint kétszerese, Dániában ugyanakkor még fél tucatnyi sem…

A brüsszeli bizottság közleményéből kiderül, hogy a csökkentésnek a jövőben elsősorban a rendkívül vékony, 50 mikronnál kisebb falvastagságú zacskók felszámolása lenne a fő csapásiránya, mert ezek újbóli hasznosítására gyakorlatilag nincs lehetőség.