Környezetvédelem

Londonban a metróalagutak hőjével fűtenének

Londonban a metró alagutak belsejében termelődő hőt szeretnék felhasználni több száz lakás fűtéséhez, melyhez már meg is kezdték a tervek előkészítését.

Bárki, aki utazott valaha a londoni metrón, tudja, hogy milyen tikkasztó a hőség, olykor még télen is. Eddig az itt termelődő hő teljes mértékben kárba veszett, miközben néhány méterrel feljebb az embereknek nagy energiát kellett felhasználniuk lakásuk melegen tartására.

Ez adta az ötletet a londoni polgármesternek ahhoz, hogy a metróalagutakban kialakuló hőt használják fel a környező otthonok fűtésére. Ehhez több terület együttműködésére lesz szükség, a projektről pedig máris tárgyalásokat kezdeményeztek. Lényege, hogy egy nagy szellőző hálózat segítségével összekötnék a metróhálózatot és több száz lakást.

A program első lenne a maga nemében Európában, mely része a polgármester azon kezdeményezésnek, hogy 60%-al csökkentsék a város szén-dioxid kibocsátását. A jelenlegi terv azon túl, hogy a számlákat is jelentősen csökkentené, enyhítené a város súlyosan terhelt energiahálózatát, ami különösen nagy mértéket öltött az elmúlt évek extrém téli hidegei során.

Ha megvalósul az elképzelés, akkor London nagy lépést tenne a biztonságosabb, költséghatékonyabb és fenntarthatóbb hő-és villamos energia ellátásért, valamint az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátásért.

Forrás: http://grist.org/