Környezetvédelem

Évszázadokig tarthat a globális felmelegedés

2013.11.26. - 14:48  |  Nincs hozzászólás

Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása – ismertette egy friss tanulmány.

A legfontosabb üvegházhatású gáznak számító szén-dioxid hatása hosszú távú, a gáz még évszázadokig az atmoszférában marad.

Kutatók számítógépes modellel vizsgálták a légköri szén-dioxid hatását a globális hőmérsékletre egy olyan forgatókönyv alapján, amely szerint az összes szén-dioxid-kibocsátás hirtelen leáll azután, hogy 1800 milliárd tonnányi szén-dioxid került a légkörbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kibocsátás beszüntetését követő húsz évben a szén-dioxid 40 százalékát, száz éven belül 60 százalékát és ezer éven belül 80 százalékát nyelnék el az óceánok és földrészek - ismertette a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány nyomán a The Daily Telegraph online kiadása.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a globális hőmérsékletek stagnálnának, vagy csökkennének, ha a kibocsátás hirtelen megszűnne, ám ezek a vizsgálatok nem vették figyelembe az óceánok hőelnyelő képességének csökkenését - húzták alá a szakemberek.

A Nature Climate Change folyóiratban közölt eredmények azt sugallják, hogy a kibocsátás leállását követő egy évszázados kezdeti lehűlést követően a bolygó 0,37 Celsius-fokkal melegedne 400 év alatt. Bár az emelkedés kis mértékűnek tűnik, ám valójában majdnem fele az iparosodás korának kezdete óta tapasztalt 0,85 Celsius-fokos melegedésnek.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint az iparosodás előtti szinthez képesti 2, vagy több Celsius-fokos emelkedésnek súlyos hatása lenne a klímarendszerre.

A tanulmányt jegyző Thomas Frölicher, a Princetoni Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet, hogy míg korábban azt gondolták, hogy a melegedés 2 Celsius-fok alatti értéken tartásához a szén-dioxid-kibocsátást ezer milliárd tonnára kell korlátozni, az új kutatási eredmények alapján 750 milliárd tonnára kell limitálni.

"Tehát a 2 fokos melegedéshez a teljes szén-dioxid kibocsátást 250 milliárd tonna alatt kell tartani, ami az eddig kibocsátott 500 milliárd tonnának mindössze a fele" - hangsúlyozta a kutató.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »