Környezetvédelem

Teljesen széthordják a környezetvédelmi igazgatást

A sajtó kormánypárthoz közeli forrásoktól szerzett értesülése szerint várhatóan heteken belül a Belügyminisztériumhoz kerülhet a hazai vízügy „maradéka”.

A Népszabadság úgy tudja: a legutóbbi időkig az volt a terv, hogy egy esetleges újabb választási győzelem után a kormányban lesz zöldminisztérium, a környezetvédelem, a természetvédelem és a vízügy pedig egységes irányítás alá kerül.

A rendszerváltás óta ez az első olyan kormány, amelyben nincs önálló tárcája a környezetvédelemnek és a már jelenleg is két tárca között szétosztva működő vízügyet állítólag teljes egészében a belügyhöz telepítenék. Konkrét tervek vannak arra is, hogy a zöldportfólió további részeit is szétosztják más tárcák között.

A tervekben az szerepel, hogy a nemzeti parkok és a környezetvédelmi hatóságok felügyelete a közigazgatási tárcához (közvetlenül a kormányhivatalokhoz) kerül – vagyis a jelenlegi vízgyűjtőalapú, kilencelemű struktúra a megyékhez tagozódik –, a többi szakterület, azaz például a hulladékkezelés vagy a levegőminőség-védelem pedig a fejlesztési minisztériumhoz. Az átalakítás előkészítése során a lap szerint nem merül fel a hatékonyság vagy a környezeti értékek szempontja: valójában az uniós források fölötti rendelkezési jogosítványokat osztják újra.