Környezetvédelem

Kötelező a hideg tető

A napfényt visszaverő réteggel kell borítani ezentúl minden új vagy felújított családi házat – Los Angelesben. A város önkormányzata a napokban hozta meg ez irányú döntését, elsőként a világ nagyvárosai közül, részben környezetvédők nyomására.

A Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett számítások ugyanis azt valószínűsítik, hogy a globális felmelegedés okán a városban mért évi középhőmérséklet a század közepére legalább másfél fokkal lesz magasabb. Kalifornia állam az egyik legszárazabb éven van túl, egyre nagyobb szüksége lehet a vízre, az igények mérséklésében is szerepet játszik a „hideg tető”.

Ez természetesen viszonylagos, hiszen a nagy nyári napsütésben nem hideg marad a tetőborítás, de mintegy 13-15 fokkal kisebb hőmérsékletre melegszik fel és ennek következtében az épületben is pár fokkal hűvösebb lesz.

A cleantechnica.com portál szerint ezzel mindenki nyer, az emberi szervezet épp úgy, mint az energiafelhasználás, annak hatékonysága.

Nem feltétlenül fehérre kell festeni a tetőt, jegyzi meg a portál cikkírója, lehet halványszürke, vagy akár még élénk piros is, a lényeg, hogy ne sötét árnyalatú legyen a színe.