Környezetvédelem

Félmillióan halnak meg idő előtt évente a légszennyezés miatt Kínában

2014.01.07. - 13:43  |  Nincs hozzászólás

Évente akár félmillió ember idő előtti halálához is hozzájárulhat a légszennyezés Kínában – állítja Csen Csu volt egészségügyi miniszter egy tanulmányában, melyet a 21cbh.com hírportál idézett.

Csen Csunak a Lancelot című egészségügyi szaklapban megjelent, a környezetvédelmi minisztériumban dolgozó három szerzőtársával együtt jegyzett írása szerint a kelet-ázsiai országban évente mintegy 350-500 ezer ember életét rövidíti meg a levegő szennyezettsége. A 2007 és 2013 között egészségügyi miniszterként szolgált, számos kínai és nemzetközi díjat jegyző Csen és kollégái tanulmányukban ennek okaként az ipari létesítmények és az utakon közlekedő gépjárművek károsanyag-kibocsátását, valamint a szén égetését nevezik meg. A probléma kezelése nem könnyű feladat, mivel a szennyezés számos forrásból származik, melyek ráadásul egy adott régión vagy városon belül földrajzilag is távol esnek egymástól - írják a szakemberek. Amennyiben a kínai kormány kezelni tudná a problémát, évente 200 ezerrel kevesebben halnának meg idejekorán - becsülik a kutatók.

Egy korábbi, szintén a Lancelot szaklapban megjelent tanulmány ennél is pesszimistább, mondván a finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőjűnél is kisebb szennyezők (PM2,5) belélegzése csak 2010-ben 1,2 millió ember idő előtti halálához járult hozzá. Csen és társai szerint viszont a korábbi tanulmány túlbecsüli a szennyezés hatásait, s ilyen magas értéket csak a legrosszabb esetben érne el az áldozatok száma.

A 21cbh.com-nak nyilatkozó korábbi szerző azonban álláspontját védve úgy érvelt: a 2012-es tanulmány a most megjelentnél pontosabb, ugyanis utóbbi nem veszi figyelembe a PM2,5 hatásait, csak az annál nagyobb (PM10) szennyezőanyagok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja.

A légszennyezés kezelése a kínai kormány prioritásai között szerepel, annak kezelésére szeptember közepén átfogó, minden korábbinál szigorúbb kezelési tervet tettek közzé. A 84 pontos rendelkezés célja a hagyományos energiaforrások visszaszorítása, az autók számának csökkentése, a vas- és acéltermelés kapacitásainak megvágása, a környezetszennyezők szigorúbb büntetése. A helyzet kezelése hosszú távú kihívásnak ígérkezik: a cselekvési terv következetes véghezvitele esetén is legalább 10 évet vesz igénybe - vélik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők.

Forrás: http://mti.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »