Környezetvédelem

A nagy gyermekruhateszt

A Greenpeace ma nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is. [1] Ezért Greenpeace-aktivisták ma a vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrtak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok [2], és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Egy Adidas-úszóruha PFOA-tartalma [3] magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték [4], egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11%-os volt [5]. Emellett az NPE-k [6] magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben.

„Elfogadhatatlan, hogy bár az Adidas korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC [7]-ket is tartalmazott.

Chih An Lee, a Greenpeace kelet-ázsiai Detox-kampányfőnöke így nyilatkozott:

„Ez rémálom a szülőknek, akik szeretnének veszélyes vegyi anyagok nélküli ruhákat venni gyermekeik számára. Ezek a »kis vegyi szörnyek« sajnos mindenben megtalálhatóak, az exkluzív luxustermékektől az olcsóbb divatmárkákig. A vizeinket is szennyezik, pedig léteznek alternatívák.”

A Greenpeace Detox kampánya felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.

Lábjegyzetek:

[1] A vizsgálatot a Greenpeace International végezte, és a Greenpeace Kelet-Ázsia hozta nyilvánosságra.

[2] A gyermekruhák hormonrendszert károsító nonilfenollá bomló NPE-k, hasonló hatású ftalátok és PFC-k, valamint mérgező szerves ónvegyületek és antimontartalmát vizsgálták.

[3] A PFOA olyan ionos perfluortartalmú vegyület, amelyet a legtávolibb régiókban is megtalálni. Káros hatást fejt ki a szaporítószerv-rendszerre és az immunrendszerre, mind a fejlődés során, mind pedig felnőttkorban.

[4] Az Adidas Tiltott anyagok listája: http://greenpeace.us4.list-manage1.com/track/click?u=1a0a875e5d8654eec0b754f47&id=7f0a255362&e=3dde1655d4

[5] A fltalátok csoportját gyakran használják a textiliparban, például a nyomatok finomítására, és sokuk mérgező a szaporítószerv-rendszerre, főképp emlősöknél.

[6] A nonilfenol-etoxilátok (NPE-k) olyan vegyületek csoportja, amelyek lebomolva a környezetben veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak. Az NP-k közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le (sokáig a környezetben maradnak), és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak.

[7] A PFC-k felhalmozódnak a környezetben és az emberi szervezetben is. Több PFC-vegyület károsítja a szaporodási képességeket és az immunrendszert.